1011 Budapest, Vám u. 2.
Telefon/Fax: +36 1 201 2449
E-mail: kera@kera.hu
Mobil: +36 30 933 91 21
KNOPP


2017: 25 éves a KERA BT. (klikk ide)
KNOPP VERTRIEBS GmbH
GmbH CHEMICHE PRODUKTE
ABCD MAGYARORSZÁG
Esztrich és Iparipadló Egyesület
Minden jog fenntartva 2006 - 2009.

A CONTOPP TERMÉKEKRŐL ÁLTALÁBAN

- SZERETNE IDŐT NYERNI?
Kiszámítható idejű, gyors aljzatbeton kiszáradás 2 és 26 nap között

    Parketta, laminált padló, PVC padló, gumipadló, linóleum, szőnyegpadló fektetéséhez száraz aljzatbeton (esztrich) szükséges. A cementesztrich kiszáradási ideje kiszámíthatatlan. Ideális körülmények között kb. 45 nap után burkolható a fenti burkolatfajtákkal. Balszerencsés körülmények (hűvös esős, párás idő, vakoló, festőmunka az aljzatbeton környezetében) ezt a száradási időt jelentősen megnövelhetik. A hagyományos, már száraz aljzatbetonok ugyanakkor hajlamosak a környezetből, elsősorban a levegő páratartalmából történő visszanedvesedésre is, ami szintén a burkolhatóság elérésének idejét hosszabbítja meg. Amikor valaki arra gondol, hogy: "van elég idő az aljzat kiszáradására" az nem számol az alábbi valós kockázati tényezőkkel:

1. Kánikulai melegben az aljzatot le kell takarni és utókezelni (locsolni), hogy ne égjen meg. Vizet viszünk be és gátoljuk a pára távozását, ami jelentősen lassítja a kiszáradást.
2. Hűvös esős időben a nedves környezet (az új épületekre általánosan jellemző 80-90 %-os, vagy még ennél is magasabb páratartalom továbbá a még hozzáadódó esőből eredő pára) lassítja a kiszáradást.
3. Az ideális természetes körülmények között (20° C körüli hőmérséklet, 60-65 %-os relatív páratartalom) a már kész esztrich környezetében végzett falazó, vakoló, festő vagy más vizes technológiákkal végzett munkák szintén jelentősen lassítják a kiszáradást, illetve visszanedvesedést okozhatnak.

    A fentiekből következik, hogy az az "elég idő" meglehetősen bizonytalan, gyakorlatilag kiszámíthatatlan (Az elméletileg 28 napos betonszilárdulási idő nem azonos a kiszáradás időtartamával! A kiszáradás a korábbiakban felsorolt száradást lassító, vagy gátló körülmények valamelyikének, balszerencsés esetben mindegyiknek a bekövetkezése miatt teljesen kiszámíthatatlan időtartamú, de a legszerencsésebb esetben is legalább 40-45 nap!). Vannak módszerek, amivel befolyásolható a száradás (páraelszívás), illetve burkolhatóvá tehető az aljzat, mint az úgynevezett "nedvességbezárás", amikor a még nedves aljzatbetont műgyantával vonják be. A páraelszívás lassú és drága, a "nedvességbezárás" drága és bizonytalan. A "bezárt" nedvesség biztos, hogy valamerre távozni fog, ha másfelé nem talál utat, akkor a falak irányában. Ha nedves aljzatra burkolunk, károsodik a burkolat.

- Mi akkor a megoldás?
    KNOPP adalékszert kell keverni készítéskor az esztrichbe, ami biztosítja, hogy 2 és 26 nap közötti időtartamra beállíthatóan az aljzatbeton bármivel burkolható szintűre száradjon, a környezetből ne nedvesedjen vissza, nagy melegben se égjen meg, miközben az aljzat műszaki tulajdonságai szintén jelentősen javulnak, árban pedig minden hasonló eredményt produkáló megoldásnál olcsóbbak!

Bővebb információkért keressék műszaki tanácsadónkat.

Budapest, 2010. szeptember

   nyitóoldal      oldaltérkép